وقتی نوزاد شما در محدوده سنی ۴ تا ۷ ماهگی است، انتظار مشاهده نشانههای رشد دندان کودکان در او را داشته باشید. مرحله رشد دندانها ممکن است باعث رنجش و بیقراری او شود. دندانهای شیری برای رشد در جایگاه خود باید لثه را بشکافند و بیرون بیایند که این مساله باعث ایجاد ناراحتی در نوزاد خواهد بود.

کودک به طور معمول از 4 ماهگی شروع به دندان درآوردن میکند اما در برخی از کودکان آغاز آن با تاخیر همراه بوده و از ۱۲ تا ۱۴ ماهگی آغاز میشود. به ندرت ممکن است یک نوزاد با دندان شیری متولد شود. مطلع بودن از نشانههای رشد دندان کودکان به والدین کمک میکند تا در صورت مشاهده آن در نوزاد خود بتوانند اقدامات متناسبی را انجام دهند.
نشانههای مرسوم دندان درآوردن
به طور معمول نشانه های رشد دندان در نوزادان موارد ذکر شده میباشد:
افزایش موارد گاز گرفتن نوزاد: با گاز گرفتن اسباب بازی یا حتی انگشت خودش باعث کاستن درد فشاری که روی لثههای خود احساس میکند میشود.
افزایش در میزان مکیدن: همچون گاز گرفتن، مکیدن هم به او کمک میکند تا درد حاصل از فشار وارد شده به لثههایش در اثر خارج شدن دندان را کمتر احساس کند.
کم شدن اشتها: کودک به خاطر درد شدیدی که در دهان و دندان خود احساس میکند از خوردن و آشامیدن سر باز میزند.
افزایش بزاق: یکی از آثار رایج رشد دندان، افزایش بزاق دهان و آبریزش از دهان میباشد.
التهاب پوست و جوش اطراف دهان: افزایش بیش از حد آبریزش از دهان کودک باعث خارش، حساسیت و قرمز شدن پوست اطراف دهان، چانه و گونههای او میشود، در نتیجه بسیار مهم است که دائما به کودک خود توجه کنید و بزاق بیرون ریخته از دهان او را پاک کنید. البته باید توجه داشته باشید که تمیز کردن بیش از حد صورت نیز باعث ساییده شدن پوست و آسیب به او میشود.
تورم لثهها: قرمز شدن، ورم کردن و درد لثهها که به خاطر شکافته شدن لثه و خارج شدن دندان بوجود آمده یکی دیگر از نشانههای دندان درآوردن میباشد.
کشیدن گوشها احتمالا این موضوع یک نشانه غیر معمول رشد دندان کودکان به نظر برسد، اما دیده شده گاهی نوزادان برای کاهش درد لثههای خود، گوشهای خود را میکشند یا احتمال دارد چانه یا گونههای خود را بمالند.
بد خوابی و بی خوابی حساسیت حاصل از درد و تورم لثهها، مانع بزرگ خواب راحت نوزاد در طی شب یا در طول روز (چرت زدن او) میشود.
کج خلقی اگر کودک شما زودرنج شده تعجب نکنید. زخمهای لثه که در اثر بیرون آمدن دندان ایجاد میشود، مسبب حس نارضایتی در او و در نتیجه بد خلقی او شده است. به والدین توصیه میشود در اینگونه موارد سعی کنند با مشغول کردن کودکشان حواس او را پرت کرده یا او را در آغوش گرفته و نوازش کنند تا او آرام بگیرد.
تب دندان درآوردن: در کودکی که در حال دندان درآوردن است، امکان این موضوع که دمای بدن او اندکی افزایش یابد، وجود دارد که به اصطلاح تب ناشی از دندان درآوردن گفته میشود. البته باید توجه داشته باشید در مواقع تب واقعی (که در اثر بیماری میباشد) دمای بدن بیش از ۳۸ درجه بالا خواهد رفت که این نشانه بیماری یا عفونت میباشد. اگر کودکتان بیقراری میکند و بالا رفتن دمای بدن او مدت زمان طولانیایی شده یا دمای بدنش بالاتر از ۳۸ درجه رفته؛ حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.
نشانههایی که نشانه دندان درآوردن نمیباشد اگر کودک شما اسهال، تب یا آبریزش بینی دارد این نشانهها را به حساب علائم دندان درآوردن نگذاشته و آنها را نادیده نگیرید، مخصوصا اگر این علائم بیش از مدت ۲۴ ساعت مشاهده شود.
جواب اینکه چرا بعضی از کودکان در زمان رشد دندانها دچار اسهال و تب میشوند این است که آنها بارها وسایل مختلف را داخل دهان خود میبرند و به لثهها میمالند تا باعث تسکین درد شود که خود این امر احتمال ورود میکروب و آلودگی به دهان او را باعث شده و او را مریض کند. اگر دمای بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد در بدن کودک همراه با علائمی چون بی حالی، بی اشتهایی، سرفه، استفراغ و اسهال باقی ماند، حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
نگرانی از دیر دندان درآوردن
مراحل و زمانبندی رشد دندانها در هر کودک با کودکی دیگر متفاوت است. اگر دقیقا طبق جدول زمانی ذکر شده، دندانها در نیامد، خیلی نگران نشوید چون هر کودک شرایط جسمی و رشدی مخصوص به خودش را دارد.
اگر دندان درآوردن کودکتان با تاخیر یا کندی روبروست، ولی رشد استخوانها، پوست و موی او حالت رشد طبیعی دارد جای نگرانی نیست. اما اگر کودک شما به سن ۱۸ ماهگی رسیده و هنوز نشانههای دندان درآوردن در او مشاهده نمیشود حتما مساله را با پزشک خود مطرح کنید.