نکات کلیدی:

  برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه، نوجوانان باید حداقل دو بار در روز مسواک بزنند و از خوردن غذاها و نوشیدنی های شیرین پرهیز کنند.

  سیگار، الکل و سایر داروها می توانند بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارند.

  نوجوانان باید معاینه منظم دندانپزشکی داشته باشند. معمولا هر 6-12 ماه یکبار تا هر مشکلی را زودتر برطرف کنید.

  هنگام بازی یا تمرین ورزشی از صورت و دهان خود محافظت کنید.

در دوره نوجوانی عوامل زیادی سلامت دهان و دندان را تحت تاثیر قرار میدهند و آمار پوسیدگی دندان در این دوره بسیار بالا است.در این سن مسئولیت بسیاری از امور شخصی بر عهده خود نوجوان است. بعلاوه وفور گزینه های تغذیه ای نادرست و احتمال فراموشی وعدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ضرورت نظارت والدین بر سلامت دهان و دندان او را پررنگ میکند.. امروزه نوجوانان با انتخاب های زیادی رو به رو هستند که سلامت دهان و دندان آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از آنها عبارتند از:

سوراخ کردن لب و زبان:

سوراخ کردن لب و زبان می تواند باعث عفونت شدید، تورم لب و زبان، از دست دادن بافت سالم و آسیب به اعصاب حسی و حرکتی شود. به علاوه، گرفتن رادیوگرافی به دلیل وجود فلز دربدن این افراد دشوار می شود. آسیب به مینای دندان و تحلیل لثه از دیگر عوارض این کار است که در اثر سایش مداوم فلز به دندان یا بافت نرم دهان ایجاد می شود..

 

رژیم غذایی:

مصرف شیرینی، نوشابه، نوشیدنی های اسیدی، اسنک و هر چیزی که ریسک پوسیدگی دندان را افزایش می دهد در نوجوانان بیشتر است. نظارت بر گزینه های مواد غذایی از وظایف والدین در مراقبت از دهان و دندان در نوجوانان است. اسید موجود در نوشیدنی ها حتی می تواند رنگ ماشین را از بین ببرد، حالا فکر کنید چه بلایی بر سر دندان های شما می آورد.

مصرف دخانیات:

با وجود تمام هشدارها، نوجوانان تحت فشارهای گروهی به مصرف دخانیات متمایل می شوند. ریسک از دست دادن دندان، بوی بد دهان، سرطان دهان و بیماری لثه در مصرف کنندگان دخانیات بالاتر است.
 

اختلال خوردن:

اختلال خوردن می تواند سلامت دهان و دندان و نیز عملکرد کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد، حتی ممکن است موجب مرگ بیمار شود. استفراغ تعمدی در بیماری بولیمی باعث تماس دهان و دندان با اسید معده می شود و می تواند پوسیدگی دندان را در نوجوان افزایش دهد و البته باعث بوی بد دهان هم میشود. انورکسی، به دلیل گرسنگی تعمدی، بدن و دندان ها را از دریافت مواد غذایی ضروری محروم می کند.
 

محافظ دهان:

نوجوانان وررشکار در هنگام شرکت در ورزش های رزمی و خشن یا ورزش هایی که ریسک وارد شدن ضربه به صورت وجود دارد باید از محافظ دهان استفاده کنند.

 

کمربند ایمنی:

در کنار مزایای بسیار استفاده از کمربند ایمنی ماشین، این ابزار می تواند از دندان های فرزند شما در حین تصادفات مراقبت کند. نبستن کمربند، چه برای راننده و چه مسافر، اصلا نشانه باحال و شجاع بودن نیست.

سفید کردن دندان:

خوشبختانه، مراقبت از دهان و دندان در نوجوانان نسبت به دهه قبل بهبود یافته است و آنها افراد توجه بیشتری به این عضو ارزشمند در دهان خود می کنند. با این حال، گاهی دیده می شود که برای سفید شدن دندان ها، نوجوان به استفاده بیش از حد از محصولات سفید کننده دندان رو می آورد که در داروخانه ها در دسترس هستند. استفاده بیش از حد و نادرست از این محصولات می تواند به سلامت دندان ها آسیب بزند. به فرزندتان بیاموزید که بهترین راه برای مراقبت از سلامت دهان و دندان مراجعه به دندانپزشک و معاینه منظم دندان ها است.
 

از نظارت بر مراقبت از دهان و دندان در نوجوانان غافل نشوید:

سال های نوجوانی سال های تمرین استقلال است. هدایت امور نوجوان در این سال ها برای والدین سخت تر می شود. از یک طرف باید اجازه دهید اشتباه کند و از اشتباهاتش درس بگیرد، از طرف دیگر سلامتش اهمیت دارد.
خوشبختانه، در مورد دندان ها نیازی نیست چشم پوشی کنید. او همیشه فرزند شماست و از سلامتش نباید غافل شوید. پس هر روز و هر شب، از اینکه از فرزندتان بپرسید آیا مسواک زده است، خجالت نکشید. موارد زیادی هست که او از زیر این کار در رفته باشد.

  مثال خوبی برای او باشید:
فقط حرف زدن و تذکر دادن برای مراقبت از دهان و دندان در نوجوانان کافی نیست. تنها راهی که مراقبت از دهان و دندان به عادتی نهادینه شده در فرزندتان تبدیل شود، آن است که خودتان هم این کار را انجام دهید. به عنوان یک روتین خانوادگی همه هر شب و هر صبح مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.

  سالم غذا بخورید:
هر چند فرزندتان می تواند در بیرون از خانه هر چیزی را تهیه کند و بخورد، اما مدیریت خورد و خوراک در خانه را بر عهده بگیرید و غذاهای سالم را بر سر سفره خانواده قرار دهید. به قدر کافی از سبزیجات و میوه ها در برنامه غذایی فرزندتان قرار دهید و موادی مانند شکر، نوشابه و مواد غذایی اسیدی را از رژیم غذایی خانواده حذف کنید یا آن را کاهش دهید.

  به دندانپزشک مراجعه کنید:
زمان خاصی را برای معاینه دندانپزشکی خانوادگی تعیین کنید و به آن پایبند باشید. اصرار شما به معاینه منظم دندان ها باعث می شود که فرزندتان به سلامت از بحرانی ترین سال های زندگی خود عبور کند.

 

 

 

.