شایعترین مدل پوسیدگی دندان شیری و نوعی ازپوسیدگی حاد دندانی که باعادات نامناسب تغذیه ای (شیردهی شبانه غلط به کودک) ارتباط مستقیم دارد ودر بسیاری ازکودکان دیده میشود، تحت عنوان سندروم شیشه شیر نام گذاری میشود.

سندروم شیشه شیر اصلی ترین دلیل پوسیدگی دندانهای شیری، بویژه دندانهای قدامی بالا درکودکان میباشد. در بسیاری از کودکان، دندان ها معمولا قبل از یکسالگی درمی آیند و میدانیم که بچه های زیر یکسال حتی شب ها نیز در حالیکه سر شیشه را در دهان دارند یا پستان مادر را می مکند، شیر می خورند تا به خواب بروند. در شرح حال بسیاری از بچه هایی که با پوسیدگی دندان های جلویی فک بالا به کلینیک های دندان پزشکی مراجعه می کنند عادت شبانه شیر خوردن را ذکر می کنند.

شیر، چه از نوع شیر انسان، شیر خشك و یا شیرگاو، دارای قندی به نام لاكتوز است كه اگر به مدت طولانی در معرض باكتری‌های پوسیدگی‌زا روی دندان‌ها قرار بگیرد، قابل تجزیه و تخمیر است. در بسیاری از انواع شیرخشك علاوه بر قند طبیعی شیر كه لاكتوز است، از گونه‌هایی از شیرین كننده‌های دیگر نیز استفاده می‌شود تا مزه شیر را قابل قبول‌تر كنند و این شیرین كننده‌ها نیز بسیار پوسیدگی‌زا هستند. اگر نوزاد یا كودكی كه دندان‌های جلویی او رویش پیدا كرده است، عادت كند كه به طور مرتب شیشه محتوی شیرخشك، شیرگاو یا آبمیوه‌های شیرین در دهان داشته باشد و گاهی به شیشه‌اش مك بزند و مقداری از مایع داخل آن را روی دندان‌ها و به دنبال آن دهانش بفرستد درواقع شرایط بسیار خوبی را برای شروع پوسیدگی‌ در دندان‌های جلویی‌اش فراهم كرده چون یك ماده پوسیدگی‌زا را به مدت طولانی در دسترس باكتری‌های دهانش قرار می‌دهد.

شروع پوسیدگی و مراحل اولیه

پیشرفت پوسیدگی و از بین رفتن مینا

فاجعه نهایی

همان طور که می دانید مقدار بزاق دهان درهنگام خواب بسیار کاهش می یابد. (مانند خشکی دهانتان هنگام بیدار شدن از خواب) و اگر بهداشت دهان کودک رعایت نشود، منجر به ایجاد و پیشرفت پوسیدگی و درگیری سریع دندان های فک بالا میشود. در صورت ادامه روند شیردهی شبانه حتی دندان های آسیا نیز دچار پوسیدگی می شوند. دندان‌های جلویی فك پایین معمولا درگیر نمی‌شوند و سالم می‌مانند. پوسیدگی دندان‌های خلفی شیری (آسیاها) بسیار جدی تر است چون جویدن غذا را با مشکل مواجه کرده و از تغذیه عادی عقب می اندازد.

مادران باید به نشانه های اصلی پوسیدگی دندان ها یعنی تغییرات ظاهری، حفره دار شدن، سفیدرنگ شدن سطح دندان و دیگر تغییرات ظاهری مینای دندان حساس باشند و برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی، توصیه هایی را از دندان پزشک بخواهند. یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود مادران متوجه پوسیدگی دندان های کودک نشوند، نسبت دادن تغییر حالت و رنگ دندان ها به قطره آهن است. چون برای بچه ها از ۶ماهگی قطره آهن تجویز می شود .

 

 

 

.